Deelnemen aan een Ayahuasca-ceremonie. Hoe het werkt en wat je moet weten.

Je hebt besloten deel te nemen of gaat deelnemen aan een Ayahuasca-ceremonie.

Maar wat kun je verwachten voor, tijdens en na een ceremonie?

We leggen dit uit in het volgende artikel. Als iets onduidelijk is, als je vragen hebt of als je je wilt aanmelden, neem dan contact met ons op via onze website.

Wat je kunt verwachten voor de Ayahuasca-ceremonie

Wat fijn dat je wilt deelnemen of geïnteresseerd bent in een Ayahuasca-ceremonie bij Mindtravellers.

Nadat je je hebt aangemeld bij Mindtravellers, sturen we je per e-mail een vragenlijst.

De vragen zijn belangrijk voor jouw en onze veiligheid.

Daarom vragen we je om ze zo volledig en eerlijk mogelijk in te vullen. Deze vragen gaan over je fysieke en mentale gezondheid. Ze bevatten ook vragen die belangrijk zijn in je leven en je motivatie om deel te nemen.

Als er vragen rijzen, nemen we contact met je op om eventuele risico’s uit te sluiten.

 

Voorbereiding – Intentie
Net zo belangrijk als het maken van een innerlijke reis met ons, is het belangrijk om met een duidelijke intentie te komen.

Op deze manier kun je het meeste uit je reis halen. Wat hoop je te bereiken met je reis, wat wil je eruit halen?

Denk hierover na voordat de reis begint en schrijf er een paar op.

Tijdens de groepsceremonie kun je deze intentie van tevoren delen als je dat wilt, maar natuurlijk beslis je zelf of je dat wilt.

Voorbereiding – Dieet
Om het meeste uit je reis te halen, is het belangrijk om jezelf energetisch voor te bereiden.

Dat betekent dat het het beste is om zuivelproducten en rood vlees te vermijden voorafgaand aan de ceremonie.

Zout en suiker zo min mogelijk. Op deze manier kun je je reis zo ‘schoon’ mogelijk beginnen. Het helpt ook om jezelf bewust voor te bereiden.

48 uur voor en 48 uur na de reis is het beter om geen voedsel te nemen dat tyramine bevat, omdat dit je bloeddruk tijdens de ceremonie kan verhogen.

Tyramine komt onder andere voor in:

– Alcohol (inclusief alcoholvrij bier)
– Diverse soorten kaas
– Verwerkt vlees, vis en wildproducten
– Soja en tempeh

Eet zo licht mogelijk de dag voor je reis en gebruik weinig of geen vet.

Hierdoor zorg je ervoor dat je bloeddruk zo laag mogelijk blijft. Het vermindert ook het risico op misselijkheid en hoofdpijn. De laatste uren voor de reis is het beter om niets te eten.

Medicatie

Gebruik geen medicijnen in de laatste drie dagen voor de ceremonie. De anticonceptiepil is hierop een uitzondering. Neem je anticonceptiepillen ruim voor de reis in verband met overgeven.

Als je dagelijks voorgeschreven medicatie gebruikt, neem dan contact met ons op.

Seks

We raden ook aan om een paar dagen voor de ceremonie geen seks te hebben.

Op deze manier behoudt je lichaam volledig zijn energie.

Voorbereiding – Meenemen naar de ceremonie

Neem in ieder geval kleding mee die comfortabel voor je is. Aangezien we geen schoenen dragen in de ceremonieruimte, is het fijn om slippers mee te nemen. Breng ook alles mee wat je nodig hebt om bij ons te slapen. Voor de wandeling na de ceremonie zijn wandelschoenen en een jas prima.

 

De Ceremonie

Eindelijk is het zover dat je deelneemt aan onze Ayahuasca-ceremonie.

We verwelkomen je graag rond de middag in ons oude, ruime pand dat we in 2006 hebben gekocht. Het is recentelijk gerenoveerd met een grote keuken en een mooie ceremonieruimte in het centrum van Culemborg.

Bij aankomst laten we je eerst al onze kamers zien.

Als je een groepsceremonie hebt geboekt, doen we eerst een voorstelronde zodat iedereen elkaar een beetje kan leren kennen en zich op zijn gemak kan voelen.

Het ligt dicht bij de rivier, een prachtige plek om de Ayahuasca-reis te integreren.

Je zult je meteen thuis voelen bij ons.

 

Aanvang van de ceremonie

We beginnen met een informatiesessie van een uur, waarin we rustig alles uitleggen.

Wat je kunt verwachten en ervaren tijdens de Ayahuasca-ceremonie.

Voordat de reis begint, worden de intenties gedeeld. Als je deze liever voor jezelf houdt, is dat ook prima.

We beginnen de Ayahuasca-ceremonie met een gebed/meditatie en daarna begint de echte reis. Je drinkt de ayahuasca “thee”.

Dan ga je op je matras liggen en sluit je je ogen. We hebben prachtige muziek die perfect bij deze reis past. Natuurlijk zijn wij als gidsen altijd in de buurt om je te begeleiden. De reis zelf duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

 

Professionele begeleiding tijdens je reis

De ervaren facilitators van Mindtravellers zijn ervaren reizigers en staan klaar om je met hun kennis en ervaring liefdevol te begeleiden gedurende de reis. Ze zorgen voor rust en kalmte tijdens de ceremonie zodat iedereen zich veilig voelt.

Met hun eigen Ayahuasca-ervaring en vaak therapeutische achtergrond kunnen ze begrijpen wat er gebeurt en je begeleiden waar nodig.

 

Na de innerlijke reis

Na de reis van ongeveer 6 tot 8 uur staat er een vegetarische maaltijd met een gezonde soep voor je klaar en is er volop tijd om ervaringen met elkaar te delen.

 

Professionele begeleiding na je reis

Ook na de trip is het fijn om te bespreken wat je hebt gezien en geleerd tijdens de reis, met de nieuwe inzichten, ideeën en gevoelens, en hoe je dit kunt toepassen in het dagelijks leven.

Feedback van ervaren begeleiders kan daarbij helpen.

Het is de missie van Mindtravellers om meer mensen de kans te geven om de helende kracht van Ayahuasca te leren kennen.

 

De dag na de Ayahuasca-ceremonie

Om alle nieuwe ideeën en gedachten het beste toe te passen in je dagelijks leven, is er de volgende dag tijd voor integratie. We reflecteren dan rustig met elkaar tijdens het delen wat we hebben gezien en geleerd.

Door deze ervaringen met anderen te delen en ook de ervaringen van anderen te ontvangen, ontstaat een completer beeld van de betekenis van alles en hoe alles kan worden geïnterpreteerd. Daarom is het belangrijk om hier open voor te blijven, ook na dit weekend.

Wat komt er nog ‘binnen’ en wat kan ik ervan leren?

Na het ontbijt beginnen we met dit delen. Met een mooie token krijgt iedereen om de beurt het woord en kan praten over hun gevoelens en delen wat ze willen op hun eigen manier.

Daarna maken we een schilderij of gaan we wandelen langs de rivier.

Dit zijn vaak prachtige momenten van reflectie en delen met elkaar.

 

Mindtravellers Nazorg

Meestal voelen mensen zich kalm en licht na een Mindtravellers-reis. Ze zijn blij met wat ze hebben ervaren en met de inzichten die ze hebben gekregen. Ze voelen zich klaar om hun ervaringen in hun leven te integreren, door er zelf over na te denken of erover te praten met de mensen om hen heen.

Het kan ook zijn dat er pijnlijke thema’s zijn waar je opnieuw met ons over wilt praten. Dit is natuurlijk mogelijk en we staan klaar om je te helpen. Voor het verwerken en integreren van je ervaringen ben je bij ons aan het juiste adres.

Je kunt contact opnemen met een van de gidsen van je reis. Wij kunnen je met hem of haar in contact brengen. Mindtravellers werkt samen met een ervaren Ayahuasca-psycholoog die je uitgebreide informatie kan geven. Dit kan nuttig zijn als je een beetje verward of angstig bent over wat je hebt ervaren. Of als je veranderingen in je leven wilt aanbrengen op basis van nieuwe inzichten, maar niet weet hoe. Als je geïnteresseerd bent in deze vorm van nazorg, stuur ons dan een e-mail. Een eerste consult is altijd gratis.

× Chat